Előkészítő ülésen hozott ítéletet a bíróság a fiatalkorú késelő ügyében

A vádlott ikertestvérével és nővérével rossz családi körülmények között élt, végül pedig 2019. áprilisában az esztergomi gyermekotthonba került. A lány magatartása problémás volt, rendszeresen konfliktusba került társaival és nevelőivel is. 2019. december 29-én késő délután a nevelőotthonban a lányok és a nevelők vacsorához készülődtek, az egyik kiskorú lány az általa használt kést átadta a nevelőnek, aki azt letette a konyhapultra. A vádlott ekkor a pulthoz lépett, felkapta a kést és egy alkalommal közepes erővel hátba szúrta a kiskorú sértettet, akinek 4 hét alatt gyógyuló sérülése keletkezett, életét a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

A vádlott szándéka nem irányult a sértett életének kioltására, az elkövetésben az motiválta, hogy átkerüljön egy másik intézetbe, az ikertestvére közvetlen közelébe.

A vádlott a cselekmény elkövetésekor rendelkezett a következmények felismeréséhez szükséges belátással.

A Tatabányai Törvényszéken 2020. május 29-én megtartott előkészítő ülésen a 14 éves vádlott a terhére rótt bűncselekményt beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság 2 évre elrendelte javítóintézeti nevelését.

Az ítélet jogerős.