10 év börtönre ítélte a bíróság a barátnőjét baltával bántalmazó férfit

A vádlott 2017. augusztus 7-én hajnalban többször fejen ütötte a sértettet egy baltával, este pedig feladta magát a rendőrségen. A tárgyalások során azzal védekezett, hogy tettével segíteni akart a nőn, aki vallási meggyőződése miatt nem követhetett el öngyilkosságot, de meg akart halni. A bíróság a 2017 augusztusa óta letartóztatásban lévő férfit 10 év börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017 áprilisában egy internetes társkeresőn ismerkedett meg a sértettel. Többször találkoztak, a vádlott szerelmes lett a sértettbe, a sértett azonban csak barátként tekintett rá. 2017. augusztus 6-án este a sértett átment a vádlotthoz és hajnalig beszélgettek, majd a nő hajnalban lefeküdt aludni, a vádlott pedig – mivel nem tudta elfogadni, hogy a sértett barátként tekint rá, valamint részben azért, mert így akarta a sértettet számára szebb világba segíteni – elhatározta, hogy megöli. A vádlott a garázsból bevitt egy baltát, amivel a sértett fejét egy alkalommal közepes erővel megütötte. A sértett ekkor nyöszörögni kezdett, mire a vádlott még legalább hat alkalommal a balta él- és fokrészével megütötte őt, egészen addig, amíg a sértett már nem mozdult és nem adott életjelet. A vádlott azt hitte, hogy a sértett meghalt, ezért elhagyta a házat és a napot kerékpározással töltötte. A vádlott abban a hiszemben, hogy a sértett meghalt, 2017. augusztus 7-én este feladta magát a rendőrségen. A helyszínre érkező járőrök megállapították, hogy a sértett még él, mentőt hívtak hozzá. A sértett életét a kórházban sikerült megmenteni, azonban az őt ért bántalmazás következtében maradandó fogyatékosságot okozó sérülései keletkeztek.

 

A Tatabányai Törvényszék 2019. október 28-án különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 10 év börtönbüntetésre ítélte a férfit és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, a csaknem teljes beismerő vallomását és az önfeljelentést, valamint azt, hogy a tárgyaláson tanúsított magatartása alapján rendkívül megbánta tettét, illetve, hogy a bűncselekmény elkövetésekor enyhe-közepes fokban volt korlátozott a belátási képessége. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott cselekménye kétszeresen is minősült (védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel követte el tettét), azt, hogy súlyos egészségromlást, maradandó fogyatékosságot és pszichés zavarokat okozott a sértettnek, valamint, hogy az okozott sérülések külön-külön is életveszélyesek voltak.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.