Felfüggesztett börtönbüntetés hamis tanúzásért

A vádlott a barátján akart segíteni azzal, hogy az ellene testi sértés bűntette miatt folyó büntetőeljárásban neki kedvező vallomást tett. A bíróság végül a vallomással ellentétes tényállást állapított meg, a barátot pedig hamis tanúzásért 10 hónap börtönbüntetésre ítélte.

 

A vádlottat a bíróság a barátja ellen életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt folyamatban volt büntetőeljárásban tanúként hallgatta meg. A baráttal szemben azért folyt a büntetőeljárás, mert előzetes szóváltást követően egy zsebkéssel hátba szúrta a sértettet Tatán.

A vádlott barátja a nyomozás során és a bírósági eljárás alatt is tagadta a testi sértés bűntettét, azzal védekezett, hogy jogos védelemből vette elő a kést és csupán maga elé tartotta, a sértett pedig véletlenül belemozdult.

A testi sértés bűntette miatt indult büntetőeljárás során a nyomozó hatóság, valamint a bíróság is tanúként hallgatta ki a jelen ügy vádlottját, aki az ügy lényeges körülményeire nézve valótlan tartalmú vallomást tett, amikor a barátjának védekezését alátámasztva azt állította, hogy barátját több személy, köztük a sértett is üldözte, akik közül az egyik személy meg is ütötte.

A bíróság által megállapított ítéleti tényállás szerint a sértett egyedül ment a gépjárművel megkeresni a vádlott barátját, ezért a tanúvallomás hamis.

 

A Tatai Járásbíróságon 2019. július 10-én megtartott előkészítő ülésen a vádlott beismerte tettét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így őt a bíróság hamis tanúzás bűntette miatt 10 hónap – 1 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

 

Az ítélet jogerős.