Nem fogadta el a bíróság a baltás támadó beismerő vallomását

A vádlott egy baltával többször fejbe verte a barátnőjét, a vádirat szerint azért, mert a nő nem akart vele párkapcsolatot létesíteni, a férfi állítása szerint viszont azért, mert a sértett erre megkérte, hogy ne kelljen a hitével ellentétesen öngyilkosságot végrehajtania. A bíróság ennek tükrében nem tudott ítéletet hozni a bűnösségét beismerő férfi ügyében.

 

A vádlott 2017 áprilisában egy internetes társkeresőn ismerkedett meg a sértettel. Ezt követően többször találkoztak, a vádlott szerelmes lett a sértettbe, a sértett azonban csak barátként tekintett rá. 2017. augusztus 6-án este a sértett átment a vádlotthoz és hajnalig beszélgettek. A sértett hajnalban lefeküdt aludni, a vádlott pedig – mivel nem tudta elfogadni, hogy a sértett barátként tekint rá – elhatározta, hogy megöli. A vádlott a garázsból bevitt egy baltát, amivel a sértett fejét egy alkalommal közepes erővel megütötte. A sértett ekkor nyöszörögni kezdett, mire a vádlott még legalább hat alkalommal a balta él- és fokrészével megütötte őt, egészen addig, amíg a sértett már nem mozdult és nem adott életjelet. A vádlott azt hitte, hogy a sértett meghalt, ezért elhagyta a házat és a napot kerékpározással töltötte. A vádlott abban a hiszemben, hogy a sértett meghalt, 2017. augusztus 7-én este feladta magát a rendőrségen. A helyszínre érkező járőrök megállapították, hogy a sértett még él, mentőt hívtak hozzá. A sértett életét a kórházban sikerült megmenteni, azonban az őt ért bántalmazás következtében maradandó fogyatékosságot okozó sérülései keletkeztek.

A Tatabányai Törvényszéken 2019. június 21-én megtartott előkészítő ülésen a vádlott ugyan beismerő vallomást tett, azt azonban a bíróság nem tudta elfogadni, mivel – a váddal nem megegyezően – a beismerés mellett a vádlott fenntartotta azt, hogy a bűncselekmény elkövetésére a sértett kérte meg. A nyomban megkezdett tárgyaláson a vádlott mindezt megerősítette.

 

A bíróság 2019. július 16. napján tartja meg az ügyben a következő tárgyalást, melyen a sértettet, tanúkat és pszichiátriai szakértőket hallgat majd meg.