Ítélet az idős asszonytól rabló nő és párja ügyében

A kasszánál szúrta ki a vádlott, hogy az idős sértettnél mennyi pénz van, majd hazáig kísérte, megkérte, hogy engedje be a mosdóba, elvett tőle 15.000.- forintot és elmenekült. A bíróság a nőt 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte.

 

Az elsőrendű vádlott 2019. május 29-én délelőtt egy tatabányai áruházban vásárolt, ahol a pénztárnál előtte állt a sértett. A vádlott látta, hogy a sértett 20.000.- forintos bankjeggyel fizetett, amiből kb. 18.000.- forint visszajárót kapott. Ezt látva a vádlott elhatározta, hogy követni fogja a sértettet és megszerzi tőle a pénzt. A 82 éves sértettet az üzletből kilépve a nő megszólította és hazáig kísérte, majd megkérte, hogy hadd használja nála a mosdót. A sértett beengedte a lakásába az elsőrendű vádlottat és annak 2 éves gyermekét. A vádlott megkérdezte az idős hölgyet, hogy fel tudna-e váltani neki egy 200 forintos érmét két darab 100 forintosra, a sértett ezért elővette a pénztárcáját, majd a bankjegyeket a kezében tartva közölte, hogy nincs 100 forintos érméje. Az elsőrendű vádlott kikapta a sértett kezéből a pénzt, amit a sértett megpróbált visszaszerezni, de nem tudott, a nő gyermekével a karján, a pénzzel együtt elmenekült.

Az elsőrendű vádlott hazament, majd átadta gyermeke apjának – a másodrendű vádlottnak – a rablásból származó 10.000.- forintot a hátralékos albérleti díj megfizetésére. A másodrendű vádlott közölte, hogy a nőt már keresik az áruháznál, ezért elkérte az elsőrendű vádlott kabátját, a gyermek babakocsiját és a cipőjét, majd azokat a padlásra, illetve egy ládába rejtette el, hogy a rendőrök ruházat alapján ne tudják beazonosítani.

A bűncselekménnyel okozott kár 15.000.- forint volt, amelyből 5.000.- forint lefoglalással megtérült.

 

A Tatabányai Járásbíróság 2019. május 31-én bíróság elé állítás keretében az elsőrendű vádlottat idős ember sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte és 8 évre eltiltotta a közügyektől. A másodrendű vádlottat bűnpártolás vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

 

Az ítélet nem jogerős, az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért és a letartóztatás elrendelése ellen, a másodrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett.