Eldurvult családi viszály ügyében döntött a bíróság

A Tatabányai Törvényszék 2018. február 1-i ítéletében életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt 2 év 8 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki késsel sebesítette meg sógorát és annak szeretőjét 2016 nyarán. A férfi sógorát -az ügy II. rendű vádlottját- súlyos testi sértés miatt a bíróság 10 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte 2 év próbaidőre felfüggesztve.

A tényállás szerint K. Gy. II. rendű vádlott és K. L. I. rendű vádlott között rokoni kapcsolat áll fenn, oly módon, hogy K. Gy. I. r. vádlott -külföldön dolgozó- felesége K.L. II. r. vádlott testvére. A két férfi között fennálló konfliktus alapját az adta, hogy K. Gy. II. r. vádlott, felesége külföldi tartózkodásának ideje alatt egy másik nővel, M. Z-nével, az ügy másik sértettjével létesített kapcsolatot, amit bár a felesége hallgatólagosan elfogadott, K. L. I. r. vádlott neheztelt emiatt sógorára.
Az elsőfokú bíróság által megállapított tény szerint K. Gy. II. r. vádlott 2016. augusztus 21-én a délelőtti óráktól egy tatai presszóban szeszes italt fogyasztott, később csatlakozott hozzá M. Z.-né sértett is, és együtt italoztak tovább. Késő délután együtt hazamentek K. Gy. II. r. vádlott tatai otthonába, ahol a ház konyhájában K. Gy.II. r. vádlott lánya és annak barátja tartózkodott, akikkel együtt megvacsoráztak és tovább italoztak, majd a konyhában megjelent az erősen ittas állapotú K. L. I. r. vádlott, aki szóvá tette, hogy miért tartózkodik a házban M. Z.-né sértett. K. Gy. I. r. vádlott ekkor felszólította K. L. I. r. vádlottat, hogy távozzon a házból, amit meg is tett. K. Gy. II. r. vádlott és M. Z.-né sértett ezután visszatértek a presszóba, ahol folytatták az italozást. Később a házban ismét megjelent K. L. I. r. vádlott, aki K. Gy. II. r. vádlottat és M. Z.-né sértettet kereste, de csak K. Gy. II. r. vádlott lányát és annak barátját találta. Előttük késsel hadonászott, és azt mondta, hogy nem fél K. Gy. II. r. vádlottól, ha hazaér őt is és a sértettet is megszúrja.
K. Gy. II. r. vádlott és M. Z.-né sértett az este folyamán visszatértek a K. Gy.II. r. vádlott által lakott házba, ahol rögtön kiabálni kezdett velük K. L. I. r. vádlott, és felszólításra sem hagyta el a helyszínt, helyette M. Z.-né sértetthez lépett, akit hirtelen mozdulattal, a kezében lévő 12 cm pengehosszúságú késsel a bal lapockája alatt közepes erővel megszúrt. A sértett a házból azonnal kirohant, és mobiltelefonjáról értesítette a rendőrséget, eközben a házban K. L. I. r. vádlott nekitámadt K. Gy. II. r. vádlottnak, akinek egy alkalommal megszúrta mellkasfalát, és megvágta az arcát. K. Gy. II. r. vádlott ekkor K. L. I. r. vádlottat a földre lökte, majd több alkalommal ököllel fejbe ütötte.
M. Z.-né sértett és K. Gy. II. r. vádlott a szúrások következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, azonban mindkettejük esetében a támadott testtájak és az erőbehatás mértékének figyelembe vételével a bántalmazás módja alkalmas volt az elszenvedettnél súlyosabb, akár életveszélyt okozó sérülés okozására. K. L. I. r. vádlott az ütések következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ítélet az I. rendű vádlott esetében nem jogerős, mivel a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.
Az ítélet a II. rendű vádlott esetében jogerős.