Lakáskiürítés moratórium ideje alatt

A Tatabányai Törvényszék illetékességi területén folyamatban lévő lakáskiürítés iránti eljárásokból eredő kérdések kapcsán az érintetteket és a közvéleményt a Tatabányai Törvényszék az alábbiakról tájékoztatja.

A lakás elfoglalása akkor tekinthető önkényesnek, ha a birtokos az elfoglalt lakás birtoklása, használata tekintetében nem rendelkezik jogcímmel.

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény szerint a bíróság az önkényesen elfoglalt lakás kiürítését – végrehajtható okirat kiállítása nélkül – nemperes eljárás során hozott végzésben rendeli el. E végzés elleni fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.
A megjelölt törvény kilakoltatási moratóriumra vonatkozó szabálya szerint a lakóingatlanok végrehajtási eljárás keretében történő kiürítésére november 15. napja és április 30. napja között nem kerülhet sor magánszemély kötelezettek esetében, kivételt képeznek azonban: az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése, illetve azon eljárások, amelynek során a kötelezettekkel szemben korábban már rendbírságot szabtak ki.

Tehát azon magánszemély, aki a törvény szerint önkényes lakásfoglalónak minősül, nem hivatkozhat a lakáskiürítéssel kapcsolatos moratórium biztosította lehetőségekre, vagyis vele szemben a moratórium fent megjelölt időszaka alatt is jogszerű a kilakoltatás.

 

Tatabánya, 2018. január 26.

 

                                                                               Tatabányai Törvényszék Sajtóosztálya