Komáromi Járásbíróság- Felmentő ítélet kóros elmeállapot miatt hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárásban

A Komáromi Járásbíróság H. R. vádlottat 2017. szeptember 13. napján kihirdetett ítéletével az ellene hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vád alól felmentette büntethetőséget kizáró ok miatt.

H. R. vádlott 2014. július 15. napján a komáromi családi otthonban, félmeztelenül, ittas állapotban rugdosta, csapkodta az ajtót, mindenkivel kiabált. Ezt követően a családi otthon melletti garázsokhoz ment és megpróbált feltörni egy garázst. A garázson a lakatot harapdálta és a vas ajtót puszta kézzel szétfeszítette, amelynek következtében a kézfejein vérző sérüléseket szenvedett.

Két kiérkező járőr a vádlottat felszólította cselekménye abbahagyására, továbbá személyazonosságának igazolására, melyet követően a vádlott a járőrökhöz közelített, támadó pozíciót vett fel és trágár kifejezéseket használva azonnal elindult az egyik járőr irányába, majd két lépéssel előtte a kezeivel ütő, a lábaival rúgó mozdulatokat tett, mely támadást a járőrnek sikerült elhárítania. Ezt követően a vádlott egy alkalommal ököllel a járőrt a bal szeme fölött érintőlegesen homlokon ütötte, mely következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló hámsérüléseket szenvedett. A vádlott az intézkedés alatt végig agresszív magatartást tanúsított, hörgött, ordított, rúgkapált.

A beszerzett szakértői vélemény alapján a cselekmény elkövetése idején a vádlottnál az elmeműködés kóros állapota - pathológiás részegség miatt - fennállott és képtelenné tette arra, hogy cselekménye következményeit felismerje, és hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.

A fenti körülményt támasztotta alá a tárgyalási szakban beszerzett szakértői vélemény is.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője tudomásul vették, azonban az ügyész három nap gondolkodási időt fenntartott.

Tatabánya, 2017. szeptember 18.

 

Tatabányai Törvényszék Sajtóosztálya