Tatabányai Törvényszék – Közveszélyokozás bűntette miatt 10 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt az férfit, aki miatt felrobbant egy táti családi ház

A Tatabányai Törvényszék 2017. május 23. napján hozott ítéletével L.J. I. rendű vádlottat közveszélyokozás és lopás bűntette miatt 10 év fegyházbüntetésre ítélte és a vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből kizárta. A bíróság a vádlott társait Sz. G. II. rendű vádlottat közveszélyokozás és lopás vétsége miatt 5 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, D.P. III. rendű vádlottat lopás bűntette miatt 1 év, a végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint L. J. és társai tudomással bírtak arról, hogy K. J-né sértett rendszertelenül tartózkodik a táti házában, ezért L.J. I. r., Sz.G. II. r. és D. P. III.r. vádlottak 2013. december és 2014. január hónapokban több alkalommal tulajdonítottak el jogtalanul különféle ingóságokat egyedül, részben társukkal a K. J-né tulajdonát képező ingatlanból. Az eltulajdonított dolgok értéke összesen 234.130,- Ft volt.

2014. január 5. napján délután ismét együtt mentek el K. J-né sértett táti családi házához azért, hogy onnan újfent értékkel bíró színesfémkereskedésben értékesíthető dolgokat, köztük a szuterénben már korábban meglátott gázvezetékeket tulajdonítsanak el. A vádlottak a helyszínre mentek gépkocsival azt a helyszín közelében hagyták, majd gyalogosan megközelítették az ingatlant, amelynek udvarára a korábban megszokott módon, a kerítésen átbújva mentek be.

Vádlottak lementek a családi ház szuterénjébe, ahol az I. r. és II. r. vádlottak felváltva kézi erővel tépni, törni kezdték a falon futó réz gázcsöveket. A II. r. vádlott pedig a már letépett csöveket tördelte, hajlította apróbb darabokra a könnyebb elvitel érdekében. Ekkor a szuterénben megjelent D. P. III.r. vádlott is, aki a társait felszólította a gázcsövek eltulajdonításának abbahagyására, mivel felismerte, hogy a gázszivárgás miatt fennáll a robbanás veszélye. L. J. I. r. és Sz. G. II. r. vádlottak azonban nem törődtek a figyelmeztetéssel, folytatták a cselekményüket, ezért a III.r. vádlott kiment a szuterénből, hátrahagyta az ingatlant és gépkocsijával távozott a helyszínről.

Idővel a gázszivárgás hangját az I. r. és a II. r. vádlottak is hallották, érezték a kiömlő gáz szagát is, megijedtek a tettük lehetséges következményeitől, ezért az addig letépett 13 m réz csövet magukhoz vették és eltulajdonították, majd maguk is elhagyták a helyszínt.

Az ingatlan szuterénjében a gáznyomás alatt lévő gázvezeték egy részének jogtalan eltulajdonítása következtében a letört csővégből a földgáz mintegy 9,5-12,5 órán keresztül ömlött ki és szivárgott fal a felső lakószintekre. A tetőtér szinten üzemben lévő mélyhűtő láda automatikus kikapcsolódása során kialakult szikra a gázelegyet berobbantotta, ami a lakóház megsemmisülését okozta. A gázrobbanás következtében további 25 lakóingatlan és 2 személygépkocsi is megrongálódott.

A közveszélyokozással összefüggésben keletkezett kár összesen 69.114.548,- forint, míg a lopás elkövetési értéke 15.600,- Ft forint volt.

Az ítéletet az ügyész III rendű vádlott vonatkozásában tudomásul vette, a másik két vádlott vonatkozásában három nap gondolkodási időt fenntartott, I. rendű vádlott és védője felmentésért és enyhítésért, II. rendű vádlott és védője enyhítésért és a téves minősítés miatt fellebbezett. A III. rendű vádlott az ítéletet tudomásul vette, így az az ő vonatkozásában jogerőre emelkedett.