Tovább javultak az időszerűségi mutatók a Tatabányai Törvényszéken

Az 5 éven túli ügyek csökkentése és az ügyteher elosztása volt a Tatabányai Törvényszék összbírói értekezletének fő témája.

Az értekezletet megelőző sajtótájékoztatón Dr. Csorba Zsolt Ödön, a törvényszék elnöke kiemelte: javultak a megalapozottsági mutatók, járásbíróság-törvényszék viszonylatban polgári ügyszakban a helybenhagyások aránya emelkedett, a hatályon kívül helyezések aránya csökkent, gazdasági ügyszakban mindössze egy ügyben történt hatályon kívül helyezés, munkaügyi ügyszakban pedig egy esetben sem. Törvényszék-ítélőtábla viszonylatban is javultak ezek a mutatók, a hatályon kívül helyezések közel 3%-kal csökkentek, gazdasági ügyek tekintetében pedig kiemelkedően magas volt a helybenhagyások száma (8 ügyből 6). Ami a büntető ügyszakot illeti, járásbíróság-törvényszék viszonylatban mindössze 3% volt 2019-ben a hatályon kívül helyezés aránya, 41% pedig a helyben hagyásoké, törvényszék elsőfok-ítélőtábla viszonylatban pedig egyáltalán nem született hatályon kívül helyezett ügy.

Dr. Senyei György, az OBH elnöke hangsúlyozta: az 5 éven túli ügyek száma a Tatabányai Törvényszéken nem jelentős, de ezek esetében nem pusztán a statisztikai számoknak van jelentősége, mert egy jogkereső állampolgárnak, amennyiben az ügye 5 éven túl húzódik, az mindig jelentős és adott esetben sérelmet okoz, közvetlenül és közvetve egyaránt. Ezért elengedhetetlen az 5 éven túli ügyek drasztikus, de ugyanakkor megalapozott, minőségi ítéletekkel való csökkentése.

Az összbírói értekezleten a Tatabányai Törvényszék bírái mellett részt vett dr. Szecskó József, igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár, dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke, dr. Léhmann Zoltán, az OBT elnökhelyettes és dr. Vadász Viktor OBT tag is.

A folyamatban lévő két éven túli ügyek száma a megelőző 2018. évhez képest 13,9%-kal csökkent. Ezen belül a büntető ügyszakban a hosszú pertartamú ügyek száma rendkívül jelentős mértékben 62,7%-kal csökkent. A folyamatban lévő öt éven túli ügyek száma 41,0%-kal csökkent. Ezen belül mindkét ügyszakban jelentős, büntető ügyszakban 50%-os, a civilisztika ügyszakban 39,0%-os a csökkenés.