ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS A TATABÁNYAI JÁRÁSBÍRÓSÁGON

Az Országos Bírósági Hivatal által szervezett Bíróságtörténeti Héthez kapcsolódóan megnyílt a Tatabányai Járásbíróság állandó történeti kiállítása. Az első emeleten található mini tárlaton régi, bírósághoz kapcsolódó ereklyék kaptak helyet.

A kiállítást egyrészt dr. Grőber Krisztián, a Tatabányai Járásbíróság bírájának gyűjteményéből való tárgyak, másrészt a bíróság elnöke, dr. Gáll Attila Gábor által összegyűjtött kincsek alkotják. Az érdeklődők láthatnak a kiállításon többek között régi, igazságügyi dolgozók részére adott elismeréseket, kitüntetéseket, Juhász Andor plakettet, legfelsőbb bírósági elnöki dícséretet, régi, városi bírósági érkeztető bélyegzőt, sőt, még 1958-as ügyforgalomról szóló jelentést is. A Tatabányai Járásbíróság a jelenlegi épületébe 2000 év áprilisában költözött, az ünnepélyes átadáson dr. Solt Pál a Legfelsőbb Bíróság akkori elnöke egy díszes kulcsot adott át, mely szintén a kiállítás része. Emellett tisztelegve a múlt és a jelen bírái előtt a Tatabányai Járásbíróságra/Tatabányai Városi Bíróságra kinevezett összes bírát felsoroló lista is található a kiállításon, valamint egy régi – úgynevezett fehér galléros – bírói talár is.

Dr. Gáll Attila Gábor, a járásbíróság elnöke elmondta, hogy tervezik még a kiállított tárgyak sorának bővítését, amennyiben sikerül beszerezni a bírósághoz köthető esetlegesen fellelhető ereklyét, így időről időre érdemes felkeresni a bíróság első emeletén található emléksarkot az újdonságokért. Az emléksarok az ügyfelek számára is nyilvános helyen található így bárki megtekintheti a tárlatot.