I. Mátyás és az igazságszolgáltatás - bemutatta legújabb történeti kiadványát az OBH, elkezdődött a Bíróságtörténeti Hét

Dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke mutatta be az OBH legfrissebb, saját gondozásban megjelent kiadványát, az OBH tudományos művek sorozatának első kötetét. A könyvbemutatóval kezdetét vette a Bíróságtörténeti Hét rendezvénysorozat.

Az I. Mátyás és az igazságszolgáltatás címet viselő kötet a Mátyás Király Emlékév keretében, az OBH és a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) szervezésében, 2018-ban megrendezett bíróságtörténeti konferencia eladásainak gyűjteménye. A reprezentatív kiadvány I. Mátyás igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényalkotói szerepét és tevékenységét mutatja be neves jogtörténészek előadásain keresztül.

Az Országgyűlési Múzeumban megrendezett könyvbemutatón dr. Handó Tünde az OBH elnöke köszöntjében kiemelte, Mátyás uralkodásának időszaka az igazságszolgáltatás történetének egyik kiemelkedő korszaka. Az 1486-ban kiadott Decretum Maiusa törvénye örök érvényű, különös hangsúlyt kapott ebben a jogbiztonság, a törvények kétharmada a bíráskodásról és a perjoggal foglalkozik - hangsúlyozta - de Mátyás volt az is, aki a tehetséges fiatalok külföldi taníttatásával a jogászképzést útjára indította.
 
Dr. Osztovits András, a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója köszöntőjében kiemelte: Mátyás törvényei és reformjai megtermékenyítették a következő évszázadok jogászi kultúráját.

Rédl Károly, az Országgyűlési Könyvtár igazgatóhelyettese rendkívül figyelemreméltó vállalkozásnak nevezte a kötetet, amely kivitelében képzőművészeti alkotásként is megállja a helyét. Hozzátette: rendkívül széles spektrumú a kötetben megjelenő tanulmányok köre, amelyek mély ismereteket közvetítenek Mátyás és az igazságszolgáltatás kapcsolatáról, de láttatják az uralkodó egészen fiatalon megmutatkozó emberi nagyságát is.
 
A kötet bemutatásával kezdetét vette az OBH hagyományápoló eseménye, a Bíróságtörténeti Hét. A rendezvénysorozat megemlékezik Juhász Andor egykori kúriai elnök munkásságáról, koszorúzással tisztelegve az egykori lakóházán elhelyezett emléktáblánál.

Szeptember 19-én pedig kétnapos nemzetközi konferencia veszi kezdetét az Igazságügyi Palotában, amely mintegy összegzése is a 2018/19-es országos bírságtörténeti konferencia körútnak. A hazai és külhoni jogtudósok előadásai a 150 éve kihirdetett, a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk jelentőségét, és a korabeli Osztrák-Magyar Monarchia utódállamainak törvénykezési gyakorlatát járják körbe.

A konferencia résztvevői is megismerhetik az I. Mátyás és az igazságszolgáltatás című kötetet, a „Bírák vagyunk…” –  idézetgyűjteményt, valamint a Rubicon történelmi magazin bíróságtörténeti különszámát, mely az OBH támogatásával jelent meg.

Youtube link:

https://youtu.be/oBewmYRo4PU