Értékteremtés és felelősségvállalás - elindult a bírósági szervezet Fenntartható Értékeink Programja

Meghirdette a Fenntartható Értékeink Programot (FÉP) az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A három pillérből álló program a múlt hagyományaira és a már meglévő eredményekre építve szeretné a bírósági szervezet értékeit átörökíteni az utókor számára.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a FÉP indítása kapcsán kiemelte: a bíróságok és maguk a bírók mindig is a kultúra őrzői és átörökítői voltak, akik maradandó értéket teremtettek a helyi közösségekben, példát és irányt mutatva a közösség tagjai számára. Handó Tünde beszédében példaként említette Ráth Györgyöt, aki jogi pályája mellett az Iparművészeti múzeum alapítója volt. Hozzátette: az Országos Bírósági Hivatal 2012 óta dolgozik azon, hogy a múlt hagyományainak ápolása mellett innovatív értékeket teremtsen – a FÉP tulajdonképpen ezeket az eredményeket fogja össze.

A program első pillére „A jó bíró”, amely abban szeretne utat mutatni, hogy mit jelent jó bírónak lenni a XXI. században: miről szól a bírói hivatás, vagy mit jelent korunk számára a bírói erény és a bírói morál. A példamutató bírók az Ikonok – bírói portrék című portrésorozatban mutatkoznak majd be.

A Fenntartható Értékeink Program második pillére a Zöld Bíróság.  Az elmúlt években országszerte megvalósított épületfejlesztések során előtérbe kerültek a környezetbarát és energiatudatos megoldások. Az Egri Törvényszék napelemeinek köszönhetően például évi 2 millió forint megtakarítást sikerült elérni, de számos bíróságon hasznosítják a szürke vizet, gyűjtik szelektíven a hulladékot, fákat ültetnek, parkosítanak. A FÉP keretén belül ezeket a jó gyakorlatokat és példaértékű kezdeményezéseket is szeretnék közkinccsé tenni.

A Családok a fókuszban, a program harmadik elemeként a bírósági dolgozók és az ügyfelek szempontjából irányítja rá a figyelmet család fontosságára. A bíróságok dolgozói ma 7600, 18 éven aluli gyermeket nevelnek, a munkavállalók 70 százaléka nő. Ezért is különösen fontos, hogy a munkatársak meg tudják teremteni az egyensúlyt a karrier, a magánélet és az egészség között. A bírósági szervezet komplex családtámogatási rendszerrel segíti dolgozóit, de helyben is számos követendő példa van.

A család az ügyfelek szempontjából is fontos: a bíróságokon ugyanis nagy számban indulnak családjogi perek, így elengedhetetlen, hogy magas színvonalú szakmai tudással és empátiával felvértezett, felkészült bírók segítsék az ügyfeleket a tárgyalóteremben. A Fenntartható Értékeink program szeretné támogatni az ügyfeleket abban, hogy jobban értsék a bírósági eljárásokat, és többen vehessék igénybe például a bírósági közvetítéseket.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke hangsúlyozta: a programhoz minden törvényszék önként csatlakozhat. A cél az, hogy minden jó gyakorlatot összegyűjtsenek, és egyfajta értékbankot hozzanak létre, amelyet örökségként adhatunk majd tovább az utódoknak.