Komárom-Esztergom Megyei Virtuális Erőmű – a Tatabányai Törvényszék is az alapítók között szerepel

Az országos Virtuális Erőmű Program után megalakult a Komárom-Esztergom Megyei Virtuális erőmű, melynek 20 alapítótagja közül az egyik a Tatabányai Törvényszék. Dr. Csorba Zsolt Ödön, a Tatabányai Törvényszék elnöke örömmel állt be az alapítók sorába, hogy a törvényszék hatékonyan részt vehessen a környezeti kihívások elleni harcban.

A klímaváltozás napjainkban a legnagyobb környezeti kockázatok egyikévé vált, a kockázatok csökkentése pedig mindannyiunk feladata, hiszen a jövő generációk életminősége attól függ, hogy képesek vagyunk-e átalakítani a környezetünkről alkotott gondolkodásunkat, tudásunkat, meg tudjuk-e úgy változtatni a szokásainkat, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásainkat. A MI6 Nonprofit Kft. elindította a Virtuális Erőmű Programot (VEP), illetve az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatot, melyek célja többek között, hogy a fenntarthatósági célt támogató fejlesztések elterjedjenek az önkormányzatok, intézmények, a lakosság és a vállalati szektor szereplői között.

2019. március 6-án tartották a Parlamentben a köztársasági elnök által fővédnökölt Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadó ünnepségét, melyen a Tatabányai Törvényszék Energiatudatos Intézmény címet vehetett át, most pedig . A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat maximálisan elkötelezett a VEP stratégiai célkitűzése mellett, így megalapította a Komárom-Esztergom Megyei Virtuális Erőmű Programot (KEVEP), melynek más megyei intézmények és cégek mellett a Tatabányai Törvényszék is alapító tagja. A KEVEP célja, hogy hozzájáruljon egy egységes megyei értékrend kialakulásához a fenntarthatóságról, hogy mindenkit bátorítson, hogy olyan értéket kövessen, amelyek biztosítják a fenntartható megye elérését.

A fenti cél eléréséért a Tatabányai Törvényszék is igyekszik minél többet tenni, legyen szó akár a munkatársak edukációjáról, akár a törvényszék épületeinek fejlesztéséről (napelem, energiatakarékos izzók, stb.), az Országos Bírósági Hivatal elnökének Zöld Bíróság címmel indított programjának köszönhetően pedig arra is lehetőség van, hogy a bíróságok bemutassák egymásnak, milyen lépéseket tesznek a környezettudatosság jegyében.