Szuverenitás és identitás - hazai és európai szakemberek eszmecseréje a nemzeti bíróságokról

Az állam szuverenitásának szerves eleme, hogy a jogrendszer kialakításában szabadságot élvez. A nemzetközi jogi és európai uniós jogi kötelezettségek miatt a jogrendszer tartalmában lehetnek megkötések, de a bírósági rendszer kialakításának szabadsága és felelőssége mindig az államé marad - emelte ki köszöntőjében dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a „Szuverenitás az európai igazságügyi térségben” című nemzetközi konferencián.

A rendszerváltozás reményt adott arra, hogy visszatérjünk jogállami hagyományainkhoz - tette hozzá - emellett azonban nagy kihívások elé került az ország, hiszen az uniós csatlakozás kapcsán a nemzetközi szervezetek komoly elvárásokat fogalmaztak meg a jogrendszer átalakításával kapcsolatban.

A nemzetközi környezet azóta is folyamatosan változik, így ez a jogalakító folyamat a mai napig nem zárult le - hangsúlyozta dr. Handó Tünde. Éppen ezért különösen fontos, hogy a bíróságokat folyamatosan felkészítsük az európai és a nemzetközi jog alkalmazásából fakadó kihívásokra - tette hozzá az OBH elnöke.

A nemzetközi konferencián Prof. Dr. Varga Zs. András alkotmánybíró „A szuverenitás és identitás kontrollja az Alkotmánybíróság gyakorlatában” címmel tartott előadást. Prof. Dr. Varga Zs. András leszögezte: Magyarország sajátossága, hogy a nemzeti identitást biztosító értékhalmaz erőteljesen jogi alapú, és az Alaptörvény minden korábbi korszaknál jobban védi önazonosságunkat. Identitásunkat történeti alkotmányfejlődésünk során hoztuk létre - hangsúlyozta. Varga Zs. András szerint önazonosságunk nem statikus, a változások hozzáadódnak identitásunkhoz. 

Az Országos Bírósági Hivatal első alkalommal szervezett nemzetközi konferenciát a bírósági igazgatás témakörében. Az esemény egy olyan szakmai műhely kíván lenni a jövőben, ahol a témával foglalkozó hazai és európai szakemberek megoszthatják egymással elméleti és gyakorlati tapasztalataikat. A nemzetközi igazgatási konferencia lehetőséget teremt arra, hogy megfogalmazza a követendő jó gyakorlatokat az uniós tagállamok bíróságai számára.