Magyarország új "exportcikke" lehet a digitális bíróság

A bíróságok digitalizálása terén felhalmozott tudásával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) fontos szerepet játszhat hazánk informatikai tudás- és technológia-exportjában. 

Handó Tünde és Szijjártó Péter 2019. március 26-i munkamegbeszélésén, a Külgazdasági és Külügyminiszter egyetértett az OBH elnökével abban, hogy a magyar igazságszolgáltatás szinte példa nélküli fejlődésen ment keresztül az elmúlt években.

Handó Tünde kiemelte, a bíróságaink olyan megoldásokat alkalmaznak és olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek a közelmúltban még elképzelhetetlennek tűntek, s a világ számos országában jelen pillanatban is azok. A fejlesztések, a digitalizáció kiterjesztése pedig nem állt meg. 

Érdemes felidézni, hogy az OBH elnökének a szervezet 2012. január 1-i megalakulását követően meghirdetett stratégiai célja a bíróságok modernizálása, a 21. század kívánalmainak megfelelő, digitális bíróság megteremtése, ami egyszerre szolgálja az ügyfelek, a jogkereső állampolgárok érdekeit, és nagymértékben járul hozzá az igazságszolgáltatás hatékonyságának növeléséhez. 

Az OBH erőfeszítéseit és egyben eredményeit az Európai Bizottság a 2018-as igazságügyi eredménytáblájában ismerte el, amikor megállapította, hogy hazánk az unió tagországai között az élen jár a bírósági eljárások digitalizációjában, valamint az ügyfelek és a bíróságok közötti elektronikus kapcsolattartás kialakításában.

A külgazdasági és külügyminiszter és az OBH elnöke mindezekre tekintettel megállapodtak, hogy együttműködnek a digitális bíróság jelentős piaci értékkel bíró szellemi és technikai vívmányainak hasznosításában.