Jó évet zárt a Tatabányai Törvényszék 2018-ban

Egyre több befejezett ügy, folyamatos digitalizáció és infrastrukturális fejlesztések, ez jellemezte a Tatabányai Törvényszék 2018. évét, derült ki az előző évet értékelő összbírói értekezleten.

2019. március 19-én tartotta meg hagyományos évértékelő összbírói értekezletét a Tatabányai Törvényszék, melyet megelőzően ezúttal is sajtótájékoztatóra várta a megyei médiumok képviselőit dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke, valamint a házigazda, dr. Csorba Zsolt Ödön, a Tatabányai Törvényszék elnöke.

A 2018-as évet értékelve dr. Csorba Zsolt Ödön kiemelte, hogy a megye bíróságai jóval több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett. Az összes ügy tekintetében 108%-os volt a befejezési arány, peres ügyeknél pedig 120%. Az ítélkezés időszerűsége mellett nagy hangsúly volt a 2018. évben a digitalizáción is. A törvényszék illetékességi területéhez tartozó bíróságokon összesen három távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóterem került kialakításra, az ügyfeleknek lehetőségük van elektronikus kapcsolattartásra, a bírák munkáját pedig hamarosan e-akta könnyíti majd meg.

Dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke elmondta, hogy a Tatabányai Törvényszékről hozzájuk érkező ügyek száma az elmúlt évben csökkent, ennek oka egyrészt, hogy változtak a hatásköri szabályok, másrészről a fellebbezési hajlandóság is csökken, egyre több ügy emelkedik jogerőre elsőfokon a járásbíróságon és a törvényszéken. Ez abból is következik, hogy a kollégák megfelelő és meggyőző indokolással adnak számot arról, hogy miért azt a döntést hozták.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelte, 2014-ben a Tatabányai Törvényszéken 410 darab két éven túli ügy volt, most kevesebb, mint 200. Ez egy-egy ügyfél számára nagyon sokat jelent, hiszen rövidebb időn belül születik meg a döntés. A minőségi mutatók pedig azt jelentik, hogy nem összecsapottak ezek a döntések, hanem komoly szakmai felkészültséggel hozzák meg a bírók.