Gyermekközpontú igazságszolgáltatás a Tatabányai Törvényszéken

Interjú dr. Korcsok Mariannával, a Tatabányai Törvényszék tanácselnökével, a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Program törvényszéki koordinátorával.

Mit takar a gyermekközpontú igazságszolgáltatás?

A gyermekközpontú igazságszolgáltatás országos programjának célja, hogy az igazságszolgáltatási rendszerben minél magasabb szinten tudjuk biztosítani a gyermekek jogainak tiszteletben tartását, annak hatékony érvényesítését.

Magyarország kormánya 2012-ben hirdette meg a gyermekközpontú igazságszolgáltatás évét, ehhez kapcsolódóan az OBH elnöke 2013-ban létrehozta a gyermekközpontú igazságszolgáltatás munkacsoportját. A munkacsoport céljainak figyelembevételével szerveztük az elmúlt években a helyi programjainkat, ennek keretében pedig a bírák képzését.

Mik a tapasztalatok megyénkben?

A program keretében a bíráknak szakmai értekezleteket, továbbképzéseket tartunk. A visszajelzéseik alapján sok hasznos tanácsot, információt kaptak már ezeken a rendezvényeken. 2017. évben pszichológusok részvételével a gyermekmeghallgatás büntetőügyekben témakörben hallhattak előadást a büntetőbírák, majd az érdeklődést látva úgy döntöttünk, hogy kis csoportos tréninget szervezünk, ahol szituációs feladatokat végzett, gyakorlati kérdéseket vitatott meg szakértőkkel a 14 résztvevő bíró. A büntető ügyszakos bírák mellett a polgári ügyszakban ítélkező bírák is hallhattak előadást a témában 2018 őszén.

Miért fontos, hogy figyelmet fordítsanak a bírák a gyermekekkel, fiatalokkal való kommunikációra?

Máshogy kell kezelni a tárgyalóteremben a 14-18 év közötti akár vádlottakat, akár sértetteket. Más a személyiségük, más az érzékenységük. A jelenlegi büntetőeljárási kódex már ún. különleges bánásmódban részesíti ezeket a résztvevőket. Ennek meg kell nyilvánulnia abban, hogy a bíró hogyan kérdezi őket, az egyes válaszokat, reakciókat pedig miként értékeli. Véleményem szerint ebben nagyon sokat tud segíteni a gyermekközpontú igazságszolgáltatás program a bíráknak, mert érzékenyíti őket a meghallgatásokra. Országos szinten is képzéseken vesznek részt főként a fiatalkorúak ügyeit tárgyaló bírák, ahol pszichológusok megoldásait is meghallgathatják. Így jobban ráláthatunk a gyerekek gondolkodásmódjára.

A Tatabányai Járásbíróságon, az Esztergomi Járásbíróságon és a Tatabányai Törvényszéken is található gyermekmeghallgató szoba. Ezek milyen kihasználtsággal működnek, mitől mások, mint egy tárgyalóterem?

A gyermekmeghallgató szoba létrehozásának célja az volt, hogy megnyugtató környezetben tudjuk a gyerekeket meghallgatni, erre ne egy tárgyalóteremben, vagy rendőrségi szobában kerüljön sor. A gyerekek esetén egy színező, egy baba, vagy egy plüssmackó sokat segíthet a gátlások feloldásában, a feszültség csökkentésében. Fontos kiemelni, hogy az új Büntetőeljárási törvény arra törekszik, hogy egy gyermeket lehetőleg csak egyszer kelljen meghallgatni, hogy az eljárás további sérülést már ne okozzon számára.

A tavalyi évben büntetőügyekben összesen 33 alkalommal, polgári ügyekben pedig 2 alkalommal került sor gyermekmeghallgató szoba használatára.

Milyen szervezetekkel, hivatalokkal működnek együtt a Tatabányai Törvényszék bíróságai?

Az Esztergomi Járásbíróság 2017. évtől szoros és rendszeres kapcsolatban áll a HÍD Szociális Családi- és Gyermekjóléti Központtal, valamint az Esztergomi Járás Családi- és Gyermekjóléti Szolgálatával. Az általuk szervezett szakmaközi értekezleteken a bírák beszámolnak a gyermekközpontú igazságszolgáltatás működéséről.

A Tatai Járásbíróság a kiskorúak veszélyeztetettségével kapcsolatosan tartja a kapcsolatot a szociális alapellátó intézménnyel, tapasztalataikat és közös teendőiket évente értékelik.

Milyen rendezvények várhatóak a közeljövőben a programmal kapcsolatban?

Tavasszal a Rákospalotai Javítóintézetbe látogatunk, hogy jobban megismerjük az ott folyó szakmai munkát és láthassuk azt is, milyen körülmények között élnek az ott tartózkodó fiatalok.