A GYŐRI ZSINAGÓGÁBAN ELEVENEDETT MEG A TATABÁNYAI TÖRVÉNYSZÉK TÖRTÉNETE

A bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia-körút győri állomásán, 2019. február 7-én dr. Grőber Krisztián, a Tatabányai Járásbíróság bírája mutatta be törvényszékünk történetét a jelenlévőknek.

Szeged, Miskolc, Edelény és Debrecen után győri állomásához érkezett a bíróságtörténeti kiállítás és konferencia-körút. Az Országos Bírósági Hivatal és a Győri Ítélőtábla bíróságtörténeti kiállításának ünnepélyes megnyitóját, valamint az ebből az alkalomból rendezett tudományos konferenciát méltó helyen, a Győri Zsinagógában rendezték meg, ahova a régió bíróságairól érkeztek vendégek.

A kiállítás megnyitóján dr. Handó Tünde köszöntőjében elmondta: a bírói hivatás történetének ismerete felvértezi a bírót azzal a tudattal, hogy olyan hivatást választott, amelynek gyökerei hazánkban az államalapítást megelőző időszakig nyúlnak vissza.

A megjelenteket köszöntötte dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke, valamint prof. dr. Lévayné dr. Fazekas Judit, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja is, majd prof. dr. Mezey Barna, az ELTE ÁJK tanszékvezetőjének előadása következett. A program tudományos részének folytatásaként dr. Barna Attila PhD a Széchenyi Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi karának tanszékvezető egyetemi docense szólalt fel, végül dr. Menyhárd Attila, az ELTE ÁJK dékánja tartotta meg kissé filozofikus, érdekes előadását a bíró szerepéről az igazságszolgáltatásban.

Az állófogadás után aztán a törvényszékek vették át a szerepet, bemutatkozott a Győri Törvényszék, a Székesfehérvári Törvényszék, a Veszprémi Törvényszék, a Szombathelyi Törvényszék, valamint a Tatabányai Törvényszék is.

Dr. Grőber Krisztián a Tatabányai Törvényszék múltját felelevenítő prezentációjában több érdekességre is felhívta a figyelmet, többek között, hogy az egykori Muzslai Királyi Járásbíróság épülete ma már lakóházként funkcionál, valamint, hogy az első Tatabányai Városi Bíróság egy „hatajtós” épület volt, illetve megemlékezett arról az időszakról is, amikor átmenetileg nem létezett bíróság Tatán.

A bíróságtörténeti kiállításon bemutatkozó törvényszékek történeti anyagai március elejéig láthatóak a Győri Zsinagógában, aki teheti tekintse meg a zsinagóga nyitvatartási idejében!