Az OBH elnökével tárgyalt a Velencei Bizottság delegációja

Magyarországi látogatása alkalmával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökével is tárgyalt 2019. február 4-én az Európa Tanács (ET) mellett működő Velencei Bizottság delegációja. A testület az igazságszolgáltatás működéséről és a közigazgatási bíróságok átalakításáról tájékozódott. 

Dr. Handó Tünde a megbeszélésen elmondta: a rendszerváltozás idején a legnagyobb feladat a 45 évvel korábban felszámolt jogállamiság helyreállítása volt, ami megkérdőjelezhetetlenül sikerült, az igazságszolgáltatási rendszer ugyanakkor nem illeszkedett teljesen a magyar történeti hagyományokhoz. A most zajló reform lényege éppen az, hogy az elmúlt 30 év eredményeinek megőrzése mellett a bírósági rendszer nemzeti karakterét is visszanyerje - tette hozzá. Az OBH elnöke hangsúlyozta: 2012. évi bírósági igazgatási modellváltás az önigazgatásban való részvétel lehetőségeit jelentősen kiszélesítette. Soha annyi lehetőség nem kínálkozott a bírósági dolgozóknak arra, hogy hálózatok, munkacsoportok, pályázatok és projektek útján beleszóljanak a szervezet működésébe, és személyes közreműködésükkel, szerepvállalásukkal alakítsák annak sorsát, mint ma. A jelenlegi modell fontos vezetői módszere, hogy a közvetlenség elve érvényesüljön. A döntési folyamatokban meghatározó szerepe legyen azoknak, akik valóban kompetensek az adott kérdésben, és minél több lehetőség legyen a visszajelzésekre is. 

Az OBH elnöke azt is kiemelte, hogy a magyar bíróságok rendre kiváló eredményeket érnek el a nemzetközi felméréseken. Az Európai Bizottság (EB) igazságügyi eredménytábláján például az időszerűség és az ügyhátralék, valamint a digitalizáció, és kifejezetten a közigazgatási eljárások tekintetében elsők, vagy az elsők között vagyunk.