Egyre több a távmeghallgatás a Tatabányai Törvényszéken

A Tatabányai Törvényszék illetékességi területén jelenleg három távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóterem található, ebből egy a törvényszék épületében, kettő pedig a Tatabányai Járásbíróságon. Az októberi indulás óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bírák és az ügyfelek körében a távmeghallgatás, mint lehetőség.

Az első távmeghallgatás 2018. október 30-án zajlott le, azóta pedig a 30-as számot is átlépte az így lefolytatott meghallgatások száma a Tatabányai Törvényszéken. Ezek túlnyomó része a vádlottak/gyanúsítottak büntetés-végrehajtási intézetben történő meghallgatását jelentette, ezzel több ezer kilométernyi autózást, így pedig időt és pénzt spórolva. A távoli végpontokon keresztül történő meghallgatások másik csoportja a tanúknak jelent könnyebbséget. A bíró dönthet úgy, hogy az adott ügyben idézett tanút nem az ügyben eljáró bíróságra idézi, hanem egy a tanú lakóhelyéhez, tartózkodási helyéhez közeli bíróságra. A Tatabányai Törvényszéken az elmúlt hónapokban többek között soproni és budapesti tanúk utazását sikerült elkerülni azzal, hogy távmeghallgatás útján hallgatta meg őket a bíróság.

A bírák részéről nagyon hamar megszűnt az új rendszerrel szemben kezdetben érezhető bizalmatlanság, egyre többen választják a távmeghallgatást, legyen szó akár csak egy letartóztatás meghosszabbításáról, akár tárgyalásról.