Egyszerűsödik a bírósághoz való hozzáférés az Érdi Járásban - Átadták az Érdi Járásbíróság ideiglenes épületét

A bírósághoz való hozzáférés megkönnyítését és egyszerűsítését szolgálja a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) 14. járásbíróságaként működő Érdi Járásbíróság elindítása. Az újonnan felálló bíróságnak ideiglenesen helyt adó épületet dr. Handó Tünde az, Országos Bírósági Hivatal elnöke, Radich Orsolya, a Pest Megyei Kormányhivatal főigazgatója, T. Mészáros András, Érd Város polgármestere, valamint dr. Gerber Tamás, a BKT elnöke adta át. 
 
Az új bíróság Érd, Felső utca 43. szám alatt várja az ügyfeleket, illetékességi területe Érd, Diósd, Százhalombatta, Pusztazámor, Tárnok, Törökbálint és Sóskút településekre terjed ki. 
 
Handó Tünde, az OBH elnöke kiemelte: meghatározó körülmény, hogy egy városban működik-e bíróság, Érden több mint 30 éve küzdenek a helyi bíróságért. A január elsejével felállított járásbíróság jelenleg ideiglenes, de XXI. századi körülmények között működik, és hamarosan Érd központjában felépül az új bírósági épület.

Radich Orsolya, a Pest Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében párhuzamot vont a kormányhivatal és a bírósági szervezet között, kiemelve: mindkettőnél az állampolgárok számára nyújtott szolgáltatások állnak elől. 

T. Mészáros András, Érd polgármestere elmondta, történelmi pillanat ez a település szempontjából, hiszen városvezető elődei is szerettek volna helyi bíróságot, most pedig a rendőrkapitányság felállítása után végre ez is megvalósult. Érd polgármestere szerint a 70 ezres város lélekszáma hamarosan 100 ezresre bővülhet, ami még inkább igazolja a járásbíróság szükségességét.

Dr. Gerber Tamás, a BKT elnöke leszögezte: teljesült az OBH elnökének stratégiai célja, egyszerűsödött az ügyfelek hozzáférése a bírósághoz. Kiemelte a példaértékű összefogást is, amely lehetővé tette az önálló bíróság létrehozását.
 
Az illetékességi területek változása indokolja a jelenleg ideiglenes épületben működő bíróság új épületben való elhelyezést. Az OBH 2018 végén megkapta az építési engedélyeket, a kiviteli tervek is elkészültek, majd ezt követően elindította a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást. Az új épületben nettó 2940 m2 alapterületen bírósági funkciókat alakítanak ki. Az épület földszintjén 9 db tárgyalóterem kap helyet. Az Egri Törvényszék és a Szigetszentmiklósi Járásbíróság mintájára Érden is megnyitja kapuit az egységes megjelenésű ügyfélközpont.
 
A megnyitót követően dr. Borbély Attila, az OBH szakmai projektvezetője bemutatta a leendő Érdi Járásbíróság épületének terveit, majd a résztvevők megtekinthették az ideiglenes épületet is.