Demokratikusabbá tenné az Országos Bírói Tanácsot az OBH törvényjavaslata – interjú dr. Vajas Sándorral a Magyar Időkben

A tervek szerint az új közigazgatási bírósági szervezet országos önkormányzati szerve nem az Országos Bírói Tanács (OBT) lesz, hanem egy új testület, az Országos Közigazgatási Bírói Tanács, amely közvetlen és arányos képviseletet biztosít a bíróságoknak – mondta el a Magyar Időknek dr. Vajas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal szeptember közepén kinevezett elnökhelyettese.

 

A lap hétvégi kiadásában közölt interjúban dr. Vajas Sándor kiemelte: a rendes bírósági szervezet Országos Bírói Tanácsa esetében is érdemes lenne átvenni ezt a megoldást. – Semmi nem indokolja, hogy a rendes bíróságok és a közigazgatási bíróságok országos tanácsának összetételére vonatkozó szabályok eltérjenek egymástól. Éppen ezért elkészítettünk és a bíróságok elnökeinek véleményezésre megküldtünk egy törvényjavaslatot, amely biztosítaná valamennyi törvényszék és ítélőtábla közvetlen képviseletét az OBT-ben. Ennek megfelelően a testület 26 tagúra bővülne – a Kúria elnöke, öt ítélőtáblai bíró, egy-egy bíró a húsz törvényszék képviseletében –, és a tagjait ezután az egyes bíróságok bírái közvetlenül választanák meg, ami a legdemokratikusabb megoldás – magyarázta az OBH elnökhelyettese.

 

Dr. Vajas Sándor az új közigazgatási bíróságok felállításáról is beszélt. – Keményen dolgozunk azért, hogy az átállás az ügyfelek és a kollégák számára is gördülékeny legyen, s ennek érdekében folyamatosan együttműködünk az Igazságügyi Minisztériummal, amely igazgatni fogja a közigazgatási bírósági szervezetet – fogalmazott. A bírói illetményrendszer reformájáról pedig úgy nyilatkozott: komoly szakmai előkészítés után egy komplex javaslatcsomagot állítottunk össze, amelynek elemeiről folyamatosan tárgyalunk a kormányzati szervekkel.