Perszimuláció, a kommentelés jogi vonatkozásai és bírósági bejárás az Európai Igazságszolgáltatás Napján

2002 óta minden év októberében tartják az európai országok az „Igazságszolgáltatás Európai Napját”. A hazai bíróságok ilyenkor érdekes előadásokkal, épületbejárással, kvízjátékokkal és perszimulációkkal várják az érdeklődőket, elsősorban a diákokat. Az alábbiakban sorra vettük, hol milyen programban vehetnek részt azok, akiket érdekel a bíróságok élete, működése. 

 

Kérjük, amennyiben érdekli valamelyik program, tájékozódjon az érintett ítélőtáblák, törvényszékek sajtóosztályán!

 

Debreceni Ítélőtábla – Fókuszban a külföldi bíróságok

A Debreceni Ítélőtáblán 2018. október 25-én délután kerekasztal-beszélgetést szerveznek „Benyomások a külföldi bíróságokról” címmel. Az interaktív beszélgetésen dr. Elek Balázs, a büntetőkollégium vezetője, dr. Pribula László, a polgári kollégium vezetője és dr. Molnár Tibor ítélőtáblai bíró számol be a külföldi bíróságokon tett látogatásaikról.

 

Szegedi Ítélőtábla – Épületbejárás és előadás

2018. október 25-én a Szegedi Ítélőtábla a szegedi egyetem hallgatóit fogadja, akiknek az egyetem egyik oktatója, az ítélőtábla bírósági titkára, dr. Gál Andor tart épületbejárást és ad tájékoztatást a bíróság működéséről, az ítélkezési munkáról.

 

Egri Törvényszék – Nyílt nap középiskolásoknak

Az Egri Törvényszék 2018. október 25-én 9.00-tól az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából ismét nyílt napot szervez középiskolások részére. A téma „A fiatalkorúak által elkövethető szabálysértések és azok jogkövetkezményei”. A program egy kisfilm vetítésével kezdődik, majd dr. Juhász Gabriella bírósági titkár interaktív előadása következik. A hallgatóság egy kvízjátékkal mérheti le tudását, az első három helyezett ajándékban részesül. A diákokat körbevezetik a felújított törvényszéken is. 

 

Gyulai Törvényszék – Változatos programok

A Békés megyei bíróságokon 2018. október 15. és 19. között az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából épületlátogatáson, vetélkedőkön, jogi ismeretterjesztő előadásokon és perszimuláción is részt vehetnek az érdeklődő csoportok. A programok keretében az állampolgárok jobban megismerhetik az igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, illetve a jogaik érvényesítésének lehetőségeit. 

 

A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság 2018. október 17-én idén is együtt rendezi meg az „Igazságszolgáltatás Európai Napját” a Gyula, Béke sgt. 38. szám alatt található épületében. A résztvevők körbejárhatják a törvényszék épületét, megismerhetik annak történetét, és előadást hallhatnak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, az ítélkezésről, annak területeiről, továbbá válaszokat kaphatnak kérdéseikre, sőt, a „Ki tud többet a bíróságokról?” című jogi témájú vetélkedőn is részt vehetnek.

 

A Battonyai Járásbíróságon szintén 2018. október 17-én az érdeklődők jogismereti előadáson, perszimuláción és kvízjátékon keresztül ismerkedhetnek meg a polgári bíráskodással. A Békési Járásbíróságon továbbá középiskolai osztályoknak mutatják be a bíróság épületét, a diákok igazságszolgáltatással kapcsolatos tájékoztató előadás és perszimuláció részesei lehetnek.

 

A Békéscsabai Járásbíróságon 2018. október 16-án a látogatók megtekinthetik a bíróság épületét, majd előadást hallhatnak a bírósági szervezet felépítéséről, a bírósági munkáról.

 

Az Orosházi Járásbíróságon 2018. október 19-én várják a diákokat jogismereti előadással, ezen belül az internetes zaklatás, a kommentelés, a megosztás és a drogprevenció került előtérbe, valamint lesz perszimuláció, kvízjáték, és bemutatják az épület történetét is.

 

A Szarvasi Járásbíróság 2018. október 17-én rendez egész napos programot. Jogismereti előadást tartanak, ami „Az internet veszélyei” témakörrel, illetve a bírósági szervezetrendszerrel, a bíróvá válás folyamatával, a bíróságok feladataival, a közvetítői eljárással, valamint a bírósági eljárások fontosabb szabályaival foglalkozik.

 

A Szeghalmi Járásbíróságon 2018. október 17-én kvízjátékkal és a jogi témájú előadással várják a diákokat. A nyílt nap alkalmából a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 2018. október 17-én, míg a Gyulai Törvényszék Cégbíróságán 2018. október 15-én fogadják a látogatókat.

 

Kecskeméti Törvényszék - Perszimuláció diákokkal

A Kecskeméti Járásbíróság dísztermébe 2018. október 19-én a Kecskeméti Református Gimnázium két végzős osztálya látogat el. Először polgári jogi tárgyú, majd a tanulók választása szerint büntető, vagy polgári jogi tárgyú perszimulációs programot szerveznek, melyeken a diákok alakítják a bíró, az ügyvéd, az ügyész és a peres felek szerepét.

 

Miskolci Törvényszék - Határon átnyúló családjogi ügyek

A Miskolci Törvényszék a Brüsszel II/a Rendelet elfogadásának 15. évfordulója alkalmából „Határon átnyúló családjogi ügyek” címmel szervez szakmai napot. 

 

Tatabányai Törvényszék

A Tatabányai Törvényszék díszteremben 2018. október 26-án délelőtt diákoknak tartanak előadást a bírósági szervezet felépítéséről és működéséről.