Gyermekközpontú igazságszolgáltatás

https://birosag.hu/gyermekkozpontu-igazsagszolgaltatas

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LEÁNYNEVELŐ INTÉZETBEN JÁRTAK A TATABÁNYAI TÖRVÉNYSZÉK BÍRÁI

A Tatabányai Törvényszék területén dolgozó büntető ügyszakos bírók és titkárok a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthont látogatták meg 2019. május 24-én.

A résztvevőket dr. Hatvani Erzsébet igazgató-helyettes átfogó előadás keretében tájékoztatta az ilyen jellegű intézmények hazai rendszeréről, a csak lányokat nevelő intézet mindennapjairól, a javítóintézeti nevelés (valamint a letartóztatás) végrehajtásának módjáról.

Ezt követően betekintést nyerhettek az intézmény mindennapjaiba. Megnézhették a szép, ligetes környezetben lévő leánynevelő intézet több épületét, így a tantermeket, szakmai gyakorlatok helyszíneit, a szabadidős közösségi tereket, az ökumenikus kápolnát, valamint a kertet is, ahol az intézetben elhelyezett gyermekek termesztik a növényeket.

A bírák találkozhattak néhány letartóztatásban lévő fiatalkorúval is, akik – nevelőik segítségével – bemutatták lakórészüket, és röviden beszámoltak a mindennapjaikról.

A szakmai program rendkívül hasznosnak bizonyult, hiszen a bírók betekintést nyerhettek azon terheltek életébe, akik az ő döntésük révén kerülnek ilyen intézetbe.